Полуостров Халкидики

 

 

   

Халкидики, без преувеличение, е една от най-красивите части на Средиземно море и един от най-екологично чисти туристически центрове. Борови дървета, спускащи се по изумрудени склонове и отразени в тюркоазено море, създават неповторим природен ансамбъл. Полуостровът, чиито очертания приличат на тризъбеца на Посейдон, който се готови да се потопи в пенливите води на Егейско море, е разположен в североизточната част на континенталната Гърция; столицата на Халкидики е гр. Полигирос.

Халкидики - вечнозелен рай, където суетата и оживлението, характерни за всеки космополитен център, хармонично се съчетават с тишината и спокойствието.

Бреговата линия е с дължина 500 км и представлява сякаш слезлите от рекламните брошури разноцветни снимки с прозрачни тюркоазени вълни, бяло-златист пясък, плътни сенки на боровете, пълен с мириса на морето и борови иглички чистия въздух.

Халкидики се състои от три така наречени "пръста" - Касандра, Ситония и Атон. Прави впечатление, че гърците наричат полуострова „крака“. Най-западния полуостров се казва Касандра, чиито източни брегове се мият в залива Торонеос, а западните – от водите на залива Термайкос. Касандра, с живописните си пясъчни плажове, борови горички и прекрасни заливи, се разполага най-близо до Солун и, вероятно, по тази причина именно тук започва да се развива туристическа инфраструктура.

"Вторият пръст" – полуостров Ситония предлага различните живописни заливи. Дивите зелени гори, традиционните рибарски селца и лазурното море правят това място едно от най-живописните на полуострова, запазило атмосферата на уединената и пълноценната почивка.

И накрая, най-мистериозния полуостров - Атон. Цивилизацията е малко засегнала това място. Тук, на Атон, се намира единствената в света православната монашеска република. Атон, извисяващ се над морето (надморска височина 2033 m), е една от най-високите планина в Гърция и място за поклонение за православните християни, които идват тук от всички краища на света.