- Ambotis Bulgaria

Екскурзии в Кипър

Пафос Курион

Ако изберете екскурзия до Пафос, ще се докоснете до историята и легендите за един от най-красивите градове на Кипър. Първата спирка ще бъде в разположения на хълма древен град-държава – Курион и световноизвестния гръцко-римски амфитеатър. Можете да се полюбувате на възхитителната гледка и да посетите мястото, където се е родила Афродита.  

След не повече от 30 минути ще имате възможност да се разходите по брега, да направите снимки и да се изкъпете във водите, които връщат младостта и красотата. Според една легенда именно тук Богинята на Любовта и Красотата е излязла на брега от морската пяна. Ще се запознаете с удивителната история на древната столица на Кипър, включена в списъка за Световно Културно Наследство на ЮНЕСКО. В Пафос ще посетите катакомбите на Свети Соломон и ще видите колоната на Свети Павел.

Следващата спирка е домът на Дионисий – римска вила с великолепно запазени подови мозайки, чийто сюжет изобразява героите от гръцките митове. След обяд ще имате възможност за разходка по крайбрежието на Пафос. На връщане ще посетите базиликата Света Параскева /9-ти век/ и ще направим спирка в село Йероскипа, където ще опитате кипърския специалитет – локум. 


Кериния «Горчивия Лимон», Северен Кипър

Удивително пътешествие от столицата Никозия – единствения разделен град в света. Именно тук ще пресечем „зелената линия“ – границата между Южен и Северен Кипър и ще се насочим към планинския масив Пентадактилос /в превод означава „ пет пръста“/. Първата ни спирка ще бъде възхитителния замък на Свети Иларион с невероятна панорамна гледка, построен на върха на планинския масив през 8 век.  

След това ще посетим Абатство Белапаис – неповторим образец на кипърския готически стил, донесен на острова от франкските рицари. Това е първия католически манастир на острова, основан от августинците в началото на 13 век. Разположението му разкрива прекрасна гледка към град Кериния и Северното крайбрежие на Кипър. В близост има ресторантче, където можете да обядвате и да продължим нашето пътешествие към град Кериния – град със снежнобели къщи, средновековна крепост и живописен залив във формата на подкова. Атмосферата напомня крайбрежен град в Южна Франция. Тук ще посетим крепостта, построена през 7 век, за да защитава града от арабските набези. Във вътрешността на крепостта се намира църквата Свети Георги. В музея можете да видите останките от потънал търговски кораб през 4 в. пр. н.е. и част от неговия товар. По всяка вероятност това са най-старите останки на търговски кораб, които са открити. Ще ви остане и малко време да се разходите по живописното пристанище, да хапнете или да пиете чашка кафе. 


Морско Сафари. Одисея.

Предстои ви цял ден, изпълнен с невероятни впечатления по морските вълни. Нашият маршрут ще премине през червените скали, залива Потамос, където ще видите традиционните рибарски лодки и рибена ферма в открито море. Очаква ви Моста на Влюбените и тайнствената пещера „Пастта на акулата“. Ще минем покрай един от най-красивите плажове в Европа – Ниси и ще се насочим към пиратските пещери Айа Напа. Придвижвайки се към нос Каво Греко, крайната юго-източна точка на острова, можете да видите Кралските пещери. След като прехвърлим носа, можете да се изкъпете, да се гмуркате с маска, да нахраните рибите в едно от най-красивите места на крайбрежието на Кипър – Синята Лагуна. Тук ще ви предложим и обяд. 


Чудотворните светини

Рано сутрин тръгваме към село Лефкара, известно с ръчно изработените си дантели „Лефкаритика“ и изделията си от сребро. Казват, че Леонардо да Винчи е посетил Лефкара и е използвал дантела и платна за украса на Миланския събор. Нашето пътуване преминава през планински масиви покрити с борови гори и ни води до манастира на Света Текла, основан според преданието в 4 век от царица Елена, майка на император Константин. Можете да се възползвате от възможността да измиете лицето си с вода от Светия Извор, който лекува вярващите и ги предпазва от заболявания на очите и кожата, а също и да си вземете от Светената вода. В село Менико ще посетим църквата Свети Киприян, основана през 13 век. Тук можем да се поклоним пред иконата на Светите Великомъченици Киприян и Устиния, да докоснем мощите им и да се помолим за изцеление. Отецът ще ни прочете молитва за здраве. 
Единствената столица в света, която е разделена на две се намира на остров Кипър – Никозия. Това е идеално място, където може да се разходите по тесните улички на Стария град, покрай Зелената Линия – границата и да почувствате атмосферата на богата история на острова. Ще имате достатъчно свободно време за обяд в таверна или да пиете кафе и да посетите многобройните магазинчета за сувенири. След като посетим Никозия се насочваме към Ларнака и ще посетим Катедралата Свети Лазар, основана през 9 век и разположена в самото сърце на Стария град. Там се съхраняват мощите на Свети Лазар, тъй като именно тук той е живял след чудото на възкресяването си от Исус Христос. 


По суша и море

За истинските търсачи на приключения и за тези, които харесват необичайното и интересното, ние сме разработили специална приключенска експедиция на полуостров Акамас. 
Това е комбинирана екскурзия, която включва пътуване с микробус и с двупалубен катер. Ще се придвижим бавно през гори, каньони, водопади и пясъчните плажове на националния парк в месността Полис. Подгответе се изпитания, за преходи, за къпане и веселба. Това е ден, през който ще сте свързани с природата. Нашето пътешествие започва с посещение на Манастира на Свети Неофитос, основан в края на 12 век от кипърския отшелник Неофит Самотния. Ще видите уникалните фрески, дело на византийските майстори от 12-15 век.  
Ще си починете под горещите лъчи на слънцето и ще се разхладите в прохладните освежаващи води като посетите извора на Афродита – легендарно място, където богинята се е къпела и чакала възлюбления си. Ще изследваме на лодка залива и крайбрежните острови, Фонтана Амороза, ще се насладим на прекрасната тюркоазена вода, на гледката на отвесните скали и на морските костенурки. Ще направим спирка на красивата Синя Лагуна, където можете да се къпете и гмуркате.(маските и шнорхелите се предоставят безплатно). 
По време на цялото ни пътешествие ще ни съпровожда опитен водач, който ще разкаже най-интересното от местната история, ще ни запознае с любопитни факти за геологията на острова, за флората и фауната му. 


Сафари на магарета и Кипърска нощ

Ще посетите една от най-големите ферми за магарета в Европа, която се намира в село Скарина. Можете да се разходите из фермата и да видите воденица, традиционна дървена къща и музей с восъчни фигури. След като ви инструктират ще научите как правилно и безопасно на яздите магаре и ще пояздите тези мили и забавни животни. 
Към края на приятната разходка ви очаква традиционна вечеря под съпровод на фолклорна музика и пламенното сиртаки, което ще танцуваме заедно. 


Нощта на Дионисий

Това е уникален шанс да се пренесете във времето назад и да преживеете истински античен пир. Облечени в гръцки туники и с лаврови венчета на главите, като истински олимпийски богове, ще се разположим в амфитеатъра и ще прекараме незабравима вечер. Ще се насладим на традиционна вечеря с неограничено количество вино, ще видим парад на боговете и ще послушаме жива гръцка музика в изпълнението на известни кипърски музиканти. Ще имате уникалната възможност да разучите стъпките на Сиртаки и Зорбас, а също и да участвате в намачкването на грозде с крака. Тази вечер ще ви остави спомен завинаги. 


Разходка с пиратски кораб

По време на увлекателната морска разходка на кораба „Черната перла“ ще видите места, омайващи със своята красота: пещерата Кракена, в която според легенда е живяло страшно чудовище; пещерата на Контрабандистите, където пиратите са крили съкровищата, които са плячкосвали; нос Греко; пещерата на русалките, където са изчезнали много смели моряци; Моста на влюбените; старинна църква и градът-призрак Фамагуста. Ще направим спирка за къпане в кристално чистите води на Синята Лагуна и Конос Бей. Екипът ни от аниматори няма да допусне да скучаете по време на цялото пътуване. На борда на кораба ще ви предложим вкусен обяд, а в баровете ще намерите богат избор от разнообразни напитки и сладолед. 

VIP круиз след залез слънце

Една незабравима екскурзия! Открийте удивителната красота и вълшебното очарование на нощен Кипър на луксозна яхта. Какво по-романтично от залеза в открито море, от великолепната гледка на потъващото слънце на хоризонта? Планинските върхове покрити с люлякова мъгла, искрящата прозрачна тюркоазена вода, потънали в зеленина брегове, спокойствие и благодат, в такава обстановка няма как да не се събуди романтиката у вас. Този морски круиз ще ви даде възможност да се полюбувате на вечерните пейзажи, да плавате под звездното небе по кристално чистата вода, да се насладите на изисканите ястия по време на вечерята с чаша прекрасно вино. Вечерната морска разходка ще остави у вас за дълго романтични спомени и впечатления. 

Body END + JIVOSITE