Курорты и регионы ОАЭ - Аджман - Ambotis Bulgaria
Аджман

Аджаман е най-малкото от арабските емирства. Почивка в това емирство е идеален вариант за семейства и за тези, които искат да се откъснат от напрежението и стреса в ежедневието. Тук ще откриете спокойствие, тишина и уединение с природата.

Разположение

Разположено е на брега на Персийския залив, на 30 минути от Дубайското летище, само на 8 км от град Шаржа. Аджаман е единственото емирство, в което няма нефтени залежи и до ден днешен се произвеждат плавателни съдове по стари технологии с традиционни инструменти, като единствената разлика е, че свързването на отделните елементи не е посредством въжета, а с гвоздеи. Освен класическите „доу“, тук се конструират кораби за риболов, лодки от стъклопласт и моторни лодки, които достигат до първите места в състезанията с моторници в емирство Дубай. Произведените плавателни съдове са много качествени и за това  голяма част от тях се поръчват от чужбина.

Забележителности

Основната забележителност в Аджаман е древната крепост в центъра на града. Тук е живял местния владетел преди Аджаман да стане част от ОАЕ. Крепостта е построена през 18 век и многократно е реконструирана, като последно допълнение е построена вятърна мелница за студените поточета. На територията не крепостта се намира Държавния исторически музей, в който са събрани предмети от местния бит, оръжия, скъпоценни камъни на владетелите, открити по време на построяването на нефтения тръбопровод близо до Аджаман. Друга забележителност е джамията в южната част на града, построена в чест на починал владетел от неговия син. Съоръжението е изградено в изчистени архитектурни форми от дялан камък в кремав цвят.

Развлечения

Сред разнообразието от развлечения за посетителите на емирството са разходка на лодка „доу“ по заливите, по време на която туристите могат да се насладят на възхитителните гледки на града от морето, а също и плаване с рибарска лодка в открито море за любителите на риболова, от което опитните членове на екипажа няма да допуснат да се върнете на брега без богат улов. Интерес представлява и екскурзията до изкуствения оазис Ал Айн, който се намира в центъра на пустинята. Пътувайки към него минавате покрай целогодишно цъфтящи градини, пазар за камили и най-голямата планина в ОАЕ. На територията на оазиса има зоопарк, в който живеят повече от 100 вида животни и там се намират известните минерални извори, които захранват  почти цялата държава. Сред големите атракции за любителите на екзотиката са състезанията по надбягване с камили по специално оборудвани терени в пустинята. В този район на ОАЕ в баровете и ресторантите няма „сух режим“. Тук има няколко ресторанта на територията на хотелите, всички те са уникални и предлагат ястия от различни кухни. В това емирство се намира единственият магазин в ОАЕ, в който туристите имат възможност да си купят алкохол.

Туроператора за ОАЕ – Ambotis Holidays, ще направи Вашата почивка комфортна и незабравима!


Body END + JIVOSITE