Обединени арабски емирства - Ambotis Bulgaria

Почивка в Обединените Арабски Емирства

Флаг ОАЭ

Обединените Арабски Емирства е федерация, разположена в Югозападна Азия, по бреговете на Персийския и Оманския залив и граничи със Саудитска Арабия и Оман. Площта на страната е 83 600 кв. км. 

Столица е град Абу Даби с население около 1.9 млн жители.

Дубай е най-големият град на емирство Дубай от Обединените арабски емирства.

Население

Населението на ОАЕ към момента е 9,62 млн. души, от които 1.4 млн са поданици на ОАЕ, а останалите 7.8 млн са чужденци. Населението на Дубай е около 2.06 млн, като само една четвърт са араби, 11% са корени жители и останалите са чужденци.

Държавно управление и икономика

 ОАЕ е федерация, в която всяко емирство е абсолютна монархия и запазва значителна самостоятелност. Висш орган на държавната власт е Висш съвет, състоящ се от представители на емирствата, Президент на ОАЕ е Халифа Бед Заед Ял Нахаян. Обединените арабски емирства включват в състава си следните 7 емирства: Абу Даби, Дубай, Шаржа, Аджаман, Рас Ал-Хайма, Ум Ал-Кувейн и Фуджейра.

Въпреки че икономиката на Дубай се основава на петрола, приходите от нефт и природен газ представляват по-малко от 7% от всички приходи на емирството. Още през 80-те и 90-те години на 20. век Дубай се установява като голям търговски център и популярна туристическа дестинация, ключово пристанище и търговски и финансов център, развива се бързо в областта на услугите и информационните технологии. 

Големи градове

Абу Даби, Дубай, Шаржа.

Официален език

Официален език е арабския. В страната се говори и английски език.

Парична единица

Паричната единица в ОАЕ е ОАЕ дирхам (AED). Това е една от най-стабилните валути в света днес. 1 USD = 3.673 AED /официално фиксиран курс/. Кредитни карти на VISA, MASTER CARD, AMERICAN EXPRESS и DINERS CLUB се приемат в повечето хотели, търговски центрове и магазини. Валутата се обменя само в банките и обменните бюра, извън тях се наказва. Банките работят от 8.00ч до 13.00ч от неделя до сряда, в четвъртък работят със съкратено работно време, а петък и събота са почивни дни.

Часова зона

GMT +4 часа

Климат

Климатът е субтропичен, дъждовните дни са не повече от 7-10 годишно, главно през зимния сезон. /януари, февруари/. Лятото се отличава с изключително високи температури и влажност/от май до септември/. Средната месечна температура е около 30 градуса.

Виза и митнически правила

Българските граждани са освобождени от задължението да притежават визи за краткосрочно пребиваване. Задграничният Ви паспорт следва да бъде валиден минимум 6 месеца към момента на пътуването.

В съответствие с митническите разпоредби на ОАЕ, може да се внася без проблем / по разчет за един човек/ 200 бр. Цигари или 40 бр. пури, или 2 кг. тютюн; парфюмерия в разумни количества. Всеки неизповядващ исляма, може да внесе до 2л. алкохол /концентрат/ и 2 л. вино. 
Ограничение за внос и износ на скъпоценности няма. Забранен е вносът на оръжия, психотропни вещества, всички видове наркотици, слонова кост и изделия от нея. Печатни произведения и видеокасети често се проверяват и конфискуват за наличие на еротично съдържание или друго оскърбително за мюсюлманите. Бъдете внимателни с лекарствените медикаменти, които носите със себе си, при евентуална проверка на съдържанието им и наличие на наркотични вещества в тях, могат да възникнат сериозни проблеми / затвор и голяма парична глоба/. 

Полезни съвети

Необходимо е чуждите граждани да имат предвид редица особености на местното законодателство и традиции, с които да се съобразяват по време на престоя си в страната. По време на свещения месец Рамадан не трябва да се употребява храна, напитки и да се пуши на обществени места и в автомобилите. Притежаването и на минимално количество наркотично вещество може да доведе до присъда от 4г. затвор. На обществени места облеклото следва да не бъде предизвикателно. Не е прието да се снимат местни жители без тяхното изрично съгласия..

Rent a car 

Услугата е много разпространена и процедурата е проста. Задължителни изисквания са: водача да е на възраст над 21 години, да притежава свидетелство за управление /международно/ и кредитна карта. В някои компании взимат и депозит в брой /мин. $300/ и паспорт, като гаранция. Задължително се сключва застраховка „Гражданска отговорност“. Минималния срок за наем е 24 часа. Компаниите за Rent a car на летището работят на по-високи цени от тези в града. Стойността на автомобил, нисък клас, например Toyota-Echo, е приблизително $45-50/ден.

Магазини

Магазините, търговските и развлекателните центрове работят без почивен ден до 22-23 часа. . Тъй като е свободна търговска зона, с много ниски входни мита на стоките, те често могат да се закупят на по-ниска цена от страната, в която са произведени. В търговските центрове City Centre, Emirates Mall и други, не е прието да се пазарите.

Електричество

Местната електрическа система, обезпечава напрежение от 220-240 волта. Стандартни са розетките “английски тип” с 3 отвора, но почти във всички хотели можете да поискате “разклонител”. 

Алкохол

В емирствата Аджаман, Ум Ал-Кувейн, Рас Ал-Хайма алкохола е абсолютно забранен. Може да се купи само в специални магазини. На територията на Шаржа действа сух режим.

Генерално консулство на Република България

Адрес: Jumeirah 1, Jumeirah Road 126b, Villa №18, Dubai, U.A.E., P.O.Box 72535

Тел: +971 4 3442419

Факс: +971 4 3442341

Дежурни телефони в извънработно време: +971 4 344 24 19

Консулска служба, приемно време: неделя, понеделник, сряда и четвъртък 9.30-13.00

Неприемен ден: вторник; почивни дни: петък и събота

e-mail: Consulate.Dubai@mfa.bg

website: www.mfa.bg/embassies/uae


Body END + JIVOSITE